Tykin ruokaa 9.6. - 11.6.

  • Posted on: 12 June 2009
  • By: Eve

Kaskiselta siirryimme keskiviikkona 55 merimailia etelään Porin Reposaaren satamaan. Matka sujui mukiinmenevästi pilvisen taivaan alla.
Reposaaren huoltorakennus
Reposaari oli pieni pettymys. 15 euron venepaikkaan verrattuna sähkötöpseleitä oli kaksi viittä venettä kohden ja toisessa vierasvenelaiturissa ei ollut mitään palveluja. Onneksi vierasveneitä ei ollut paljon, joten pienen johtojärjestelyn jälkeen kaikki saivat sähköä.

Torstaina aloimme suunnitella reittiä Ahvenanmaalle. Andrus katseli kartasta, että joudumme ajamaan suuren ampuma-alueen läpi. Olemme ennenkin kulkeneet ampuma-alueen läpi Lohtajalla ja kuunnelleet VHF-radiosta asiaa koskevia varoituksia. Nyt heräsi epäilys, että ammutaanko siellä nyt. Onhan tuleva ammunta-alue paljon suurempi.

Kuunneltiin VHF-tiedotukset, mutta mitään ampumavaroituksia ei ollut. Mieli ei kuitenkaan siitä rauhoittunut, joten Andrus teki toisen reitin rantaväyliä pitkin kiertääksemme alueen. Reitin teko ei mennyt oikein putkeen, kun ammunta-alue ulottui rannikolle asti.

Seuraavaksi Andrus konsultoi armeijankäyneitä työpaikkamme miehiä. Saimme vastauksena Juhalta, että
Puolustusvoimat ampuu kranaattiheittimillä Reilassa 8.-12.6.2009 päivittäin kello 09.00 - 19.00 välisenä aikana…
Risto kyllä kommentoi, että aluetta vartioidaan hyvin ammuntojen aikana, mutta Andrusia epäilytti. Onhan ampuma-alue merialueena iso.
Partiolaiva vartioimassa ammuntoja
Päätettiin lähteä sen verran myöhään kohti Jurmoa, että ammunnat olisivat Reilassa ohi sinne saapuessamme. Matkalla oli hieman utua, mutta ammunta-alueen rajalta löysimme partioimasta merivoimien aluksen, joten Risto oli ihan oikeassa. Samoin ammnta-alueen etelä-puolella oli myös partiolaiva.

Meille tämä ammuntojen selvittäminen oli suhteellisen helppoa, kun saimme "virka-apua" töistä ja puolustusvoimien sivulla on asiasta tiedote ja meillä oli käytettävissä nettiyhteys. Entä ulkomaalaiset vierasveneet, miten he tiedon saavat, kun VHF:n Turku radiolla ei asiasta tiedotettu. Varsinkin, kun Reposaaressa naapurinamme oli saksalainen purjevene.

Pähkäilimme, että voisiko huvivene kysyä tällaista asiaa VTS-palvelusta VHF:llä?

Saavuimme juuri ennen puolta yötä Ahvenanmaan koilliskulmaan Jurmon saarelle komeassa auringonlaskussa. Kuitenkin pian köysien kiinnittämisen jälkeen nousi uskomattoman nopeasti sumu, mutta se ei unta häirinnyt.
Auringonlasku Uudenkaupungin edustalla