Irlannista Bretagneen '15

Suwenan kauden 2015 yhteenveto

 • Posted on: 6 May 2015
 • By: Eve

Meille matkapurjehdus on antanut upeita kokemuksia aina uusissa maissa ja kaupungeissa. Tämä viides matkavuosi 2015 Nauticat 441 Suwenalla kohti kauempia vesiä kerrytti Suwenalle 1025 uutta merimailia lisää, seitsemän vieraslippua ja lähes koko kelttikielten kierroksen. Paljolti myös seilasimme reilu tuhat vuotta myöhässä viikinkien vanavedessä.

Meitä viehättää matkaveneilyssä juuri uusien kulttuurien näkeminen ja kokeminen. Saamme elää hetken paikallisten ihmisten arkea ja näin oikeasti matkustaminen antaa muutakin kuin pikapyrähdyksen viikonlopuksi johonkin turistialueelle.

Lähdimme matkaan Skotlannista Troonista (skottigaelin alueelta), josta purjehdimme Pohjois-Irlantiin. Teimme mutkan pois vihreältä saarelta poiketessamme Mansaarilla (manksin kielen kodossa). Sen jälkeen Irlannin rannat idästä etelään tuli tutuiksi samalla, kun ihan katukielenä raikasi iiri eli Irlannin gaeli.

Vain kymrin kieli jäi väliltä ohittaessamme Walesin, kun yöpurjehdimme Kelttimeren yli säkenöivän tähtitaivaan alla Etelä-Irlannista suoraan Scillynsaarille. Pysähdyimme myös muutamassa Etelä-Englannin kaupungeissa, jolloin ainakin Falmouthissa pääsimme kuulemaan kornia. Purjehdimme tietysti Kanaalisaarille ja sieltä päätimme kesäpurjehduksemme Pohjois-Bretagnen rannikolla, jossa bretonin kieltä edelleen puhutaan.

Tänä kesänä jäimme tuulen ja lasahtaneiden akkujen vuoksi nalkkiin kahdeksi viikoksi Dubliniin, joten Irlannin aikamme pitkittyi ja Etelä-Englanti ja Kanaalisaaret jäivät ehdottomasti liian vähälle ajalle. Irlannin itärannikkoa ei turhaan sanota veneiden moottoritieksi. Näin jälkikäteen ehkä meidänkin olisi pitänyt purjehtia nopeammin pidemmillä legeillä etelärannikolle, Irlannin todellisille purjehdusmestoille. Jos aikaa olisi ollut enemmän, olisi kannattanut kiertää Irlanti länsirannan puolelta, mutta onneksi pyörähdimme Irlannin länsirannalla vuokra-autolla.

Scillynsaaret olivat ehdottomasti koko kesän helmi matkallamme. Uskomattoman ihana luonto ja trooppinen kasvillisuus antoivat saarille ihastuttavan ilmeen. Kanaalisaarista pidimme myös sen verran paljon, että toivomme palaavamme sinne uudestaan.

Iso juttu tällä kaudella oli tietysti Brittein saarten kierroksen täyttyminen kahden vuoden purjehduksen jälkeen. Tuntui huikealta, kun ylitimme Englanninkanaalia tällä kertaa kohti manteretta. Me todella teimme sen ja saimme kierroksemme päätökseen.

Pari vuotinen Britteinsaarten kierroksemme vei meidät ensin Etelä-Englannista Solentilta itään ja palasimme Pohjanmerelle pian ohitettuamme Doverin valkoiset kalliot. Purjehdimme Englannin ja Skotlannin itärannikkoa ylös pohjoiseen Orkneyn saarten kautta Shetlantiin saakka. Palatessamme alas Shetlannista ohitimme salakavalan Cape Wrathin niemen ja saavuimme uskomattoman kauniiseen Länsi-Skotlantiin. Sieltä jatkoimme edelleen etelään pysähtyen Pohjois-Irlannissa ja Mansaarella, joita seurasi lukuisat Itä- ja Etelä-Irlannin rannikkopaikat. Ylitettyämme Kelttimeren ja pysähdyttyämme Scillynsaarilla olimme palanneet takaisin Englannin kanaaliin, jossa purjehdimme jälleen itään Etelä-Englannin rannikkoa seuraillen. Saapuessamme Guernseylle oli todella ankkurimaljan aika!

Kauden 2015 blogimerkinnät pääset lukemaan blogiarkistosta.

Suwenan lokitiedot 2015

 • Merimailit: 1025 M, joista purjeilla 24 %, moottoripurjehtien 17 % ja koneajoa 59 %
 • Moottoritunnit: 141 h
 • Generaattoritunnit: 28 h
 • Dieselkulutus sis. ajo, generaattori ja lämmitys: 656 l
 • Makeavesi: 10440 l, 85 l/vrk
 • Satamat 18 + ankkuripaikat 8: 26 kohdetta
 • Yöpyminen veneessä: 123 yötä
 • Sulutus: 4 sulkua
 • Jollan polttoainekulutus: 5 l
 • Pisin matka: 140 M Kinsale, Irlanti – Hugh Town, Scillynsaaret

Kartta Suwenan matkan edistymisestä

Arran saari ja Culzean linna

 • Posted on: 9 May 2015
 • By: Eve

Olemme saaneet viettää aika mukavasti aikaa Skotlannissa, kun Suwenan talvisatamana on ollut Troon Ayrshiren maakunnassa. Olemme käyneet muutaman kerran talven aikana katsomassa Suwenaa ja samalla vuokra-autolla hurautelleet Skotlannin kapeilla ja mutkaisilla teillä.
Talvinen auringonlasku Troonissa
Yksi mieleenpainuvimmista reissuista oli matka Skotlannin ylämaalle, jolloin vierailimme Glenfiddich tislaamossa. Saimme ihan omin käsin pullottaa 1990 vuoden (25-vuotiasta) viskiä veneelle viemisiksi. Samalla reissulla kokeilimme skotlantilaisten ystävällistä vieraanvaraisuutta bed and breakfast majoituksessa ja yritimme myös nähdä Loch Nessin hirviön, mutta se oli talviunillaan.
Glenfiddich tislaamo
Andrus viskin maistelussa Glenfiddichin tislaamolla
Talvinen Loch Ness
Myös nyt keväthuoltojen aikaan meillä oli käytössämme vuokra-auto, joka kyllä oli hyödyksi erilaisia varaosia ja tavaroita metsästäessämme. Ayr ja Glasgow tulivat meille tosi tutuksi ainakin kauppojen suhteen. Kun vielä lisäksi pääsimme sisälle paikalliseen käsittämättömän nopeasti toimivaan nettikauppaan, niin pystyimme tilaamaan veneellä tarvitsemamme tavarat ja noutamaan ne ilman toimitusmaksuja valitsemastamme kaupasta tai tilata ne suoraan satamaan. Suwenan bunkraus tapahtui tänä vuonna näppärästi, kun kaikkea ei tarvinnut kantaa käsissä veneelle.
Minä ihastuin skottien perinneruokaan haggikseen, jota muuten söin useaan otteeseen. Andrus ei sitä uskaltautunut maistamaankaan. Haggis on lampaan vatsalaukusta ja muista sisäelimistä valmistettua muhennosta. Löysimme kuitenkin niin erikoisen haggis-herkun kaupasta, että se jäi minullakin maistelematta. Tässäpäs todistusaineistoa löydöksestämme eli haggiksen makuiset sipsit.
Haggis sipsit
Skotlannin ajasta seurasi ainakin se, että kerran vuodessa täytynee tulla tänne ainakin kenkäostoksille, sillä Clarks kengät ovat täällä noin puolta halvempia ja myös kokoa 35 löytyy joka mallista. Kenkäfriikillä karkasi mopo vähän käsistä. Tulevaisuuden suunnitelma: ei siis muuta kuin osta viikonloppumatka Englantiin, tilaa etukäteen kengät valitsemaasi kauppaan ja lennä paikanpäälle intopinkeänä sovittamaan – matkalaukku tyhjänä!
Troonin satama osoittautui erinomaiseksi valinnaksi Suwenalle. Vaikka useampikin hurrikaani rynnisti sataman yli ja tammi-maaliskuussa oli kahden kuukauden ajan yhtäjaksoisesti voimassa kovantuulen varoitus (gale warning), niin maininkia tähän satamaan ei tule. Ainoa vahinko koko talvena oli kaksi puhjennutta fentsua. Olihan se melkoista vinkunaa ja jyrinää nukkua Suwenassa, kun tuuli puhalsi parhaimmillaan yli 30 m/s. Tuon vierailun aikana jäivät unet aika vähiksi, eikä rentouttavasta viikonloppumatkasta oikein voinut puhua.
Suwenan pohjanpesu Troonissa
Troonin satamatoimisto
Avomerisoutukerholaiset Troonin satamassa
Meripelastusveneen nosto Troonissa
Troonin satama-alueelta löysimme myös erinomaisen tarkkaa työjälkeä tekevän venehuoltofirman, West Coast Marine Services. Meillä hajosi uudestaan syksyllä vesipumput ja heidän avulla uudet pumput saatiin hetkessä asennettua. Pumppujen vaihdon yhteydessä tehtiin myös vesitankin puhdistus. Samoin moottorin jäähdytysnestettä tippasi pilssiin, joten vuotava letku ja uudet jäähdytysnesteet vaihdettiin vuosittaisen moottorihuollon yhteydessä. Lisäksi heiltä saimme apua myös puusepäntöissä, kun Suwenaan rakennettiin yksi säilytyskaappi lisää. Suuret kiitokset Teille, Hugh ja Neil, ammattitaitoisesta avustanne Suwenalla!
Hugh ja Neil huoltamassa venettä Troonissa
Nähtävyydet Länsi-Skotlannissa jäivät meillä hyvin vähäksi, sillä Suwenan keväthuollot veivät enimmät mehut. Ehdimme kuitenkin pyörähtää aurinkoisena lauantaina Ayrshiren parhaiten säilyneessä Culzean linnassa. Ensin Kennedyn klaani oli rakentanut kallion laelle kivitornin 1500-luvulla. Varsinainen linna rakennettiin 1700-luvun lopulla. Kuuluisa skottiarkkitehti Robert Adamin tehtäväksi annettiin suunnitella upea maalaiskartano Kennedyn perheen statuksen pönkittämiseksi. Kun Kennedyn perheessä sattui kolme peräkkäistä kuolemantapausta, kasvoivat perintöverot niin muhkeiksi, että he lahjoittivat Culzean linnan National Trust for Scotland järjestölle vuonna 1945. Samanaikaisesti linnan ylin kerros varustettiin asunnoksi, joka luovutettiin liittoutuneiden joukkojen ylipäällikön kenraali Eisenhowerin käyttöön kiitokseksi Amerikan tuesta toisen maailman sodan aikana. Hän vieraili Culzean linnassa jopa neljä kertaa, joista viimeisen kerran ollessaan Yhdysvaltain presidenttinä. Eisenhowerin huoneisto on nykyään hotelli, joten tässäpäs oivallinen matkaidea tulla Skotlantiin ja viihtyä tässä kauniissa linnassa, jota ympäröivät laajat maa-alueet puutarhoineen.
Culzean linna Skotlannissa
Lounaspaikka Dunuren satamassa
Avasimme tämän purjehduskauden huhtikuun 22. päivä, kun 18 asteen lämmössä ja auringon kauniisti kilottaessa irrotimme Suwenan köydet. Ensimmäinen 15 mailin legi toi meidät luonnonkauniille Lamlashin lahdelle. Arranin saarta usein kutsutaan miniatyyri Skotlanniksi, sillä sen pohjoisessa kohoavat vuoret ylämaan tapaan ja eteläinen saari on alavampaa. Saaren bussitkin suihkivat teillä näppärästi lähtöpaikkana Brodick, sillä yksi bussi kiertää saaren eteläpuoliskon, toinen pohjoispuoliskon ja kolmas ajaa poikittain saaren halki.
Holy Island Arranin saaren vieressä
Eve koilaa köyttä Lamlash lahdella
Lamlash Arranin saarella
Veneluiska Lamlashissa Arranin saarella
Illalla Drift Inn majatalossa saimme maistaa aivan uutta kalalajiketta, hylkyahventa. Englanniksi sitä kutsutaan wreckfish tai stone bass, koska se asuu merenpohjassa jopa 600 metrin syvyydessä luolissa tai laivahylyissä nimensä mukaisesti. Tämä syvämeren kala kasvaa pari metriseksi ja voi painaa 100 kiloa. Nam, se oli tosi herkullista.

Päivällisen jälkeen oli jo täysin pimeää, emmekä olleet aikoneet viipyä näin myöhään, joten meillä ei ollut mukana taskulamppua. Tietysti oli jo alavesi ja veneluiskalla ei enää ollut riittävästi vettä jollalle. Siinä sitä sitten oltiin, lähes pilkkopimeässä säärtä myöten 9-asteisessa vedessä työntämässä jollaa vesille. Enkö maininnutkin, että oli jo pimeää ja meidän piti löytää vielä Suwena pimeältä mereltä. Päästyämme veneelle vietimme rauhallisen yön ankkurissa veden liplattaessa unettavasti Suwenan ympärillä.
Lamlash huhtikuussa

Aamulla lähdimme tutkimaan Arranin saarta. Oli niin ihanan lämmin päivä. Missattuamme bussin 10 minuutilla päätimme lähteä jalan Lamlashista saaren pääkaupunkiin Brodickiin. Siinä kun selkä jo hikosi kiivetessämme aina vain ylös ja ylös. Päiväretken pehmentäminä palasimme Suwenalle ja nostimme purjeet ja purjehdimme leppoisasti takaisin Troonin satamaan.
Pohjois-Irlannin lautta tulossa kohti Troonia

Tuntuipa hyvältä, että kausi on nyt avattu ja Suwena on vedossa kesän varsinaista koitosta varten. Piti vielä hetki malttaa mieli, jotta sää salli meidän irrottaa köydet toukokuun seitsemäs päivä kesäseikkailullemme.

Bangor, Pohjois-Irlanti 7.5. - 10.5.

 • Posted on: 14 May 2015
 • By: Eve

Vihdoinkin kesä tuntuu saapuneen, kun Suwena lipui ulos Troonin satamasta torstaina 7.5. Vanhan merimiesuskomuksen mukaan matkamme pääsi alkamaan suotuisissa merkeissä, kun lähtöpäiväksi saimme muun kuin perjantain.
Ravintola Scotts Troonin satamassa
Vielä torstaiaamulla ennen lähtöä laitoin elämänlangat paikoilleen, sillä tuuli oli puhaltanut kolme päivää koko ajan yli 20 solmua eli vanhaa aaltoa olisi varmasti merellä meitä höykkyyttämässä.

Meillä on kolme elämänlankaa: yhdet molemmin puolin kannella ja kolmas vielä kiertää salongin katolla. Turvavaljaan voi siis kiinnittää suoraan ovella kumpaan vain. Kansilankaan, jos menee työskentelemään etukannelle tai katolle, jos suuntana on sitlooda. Meri oli kyllä heti kuoppainen, joten elämänlangat olivat heti tarpeen. Turvavaljaiden pituudesta ja elämänlangan kireydestä Andrus on tehnyt erillisen laskurin.

Tuulen suunta ja nopeus vaihteli 8 – 15 solmun välillä koko alkumatkan ajan. Välillä purjeet vetivät mahtavasti ja teimme kesän pohjaennätykseksi 7,9 solmua. Kun tuuli vain hetkeä myöhemmin moinasi, niin vauhdin hurmasta ei ollut tietoakaan ja laitettiin Perkins töihin. Andrus suorastaan hermostui, kun tuuli pelleili kanssamme koko ajan ja purjeita sai jumpata jatkuvasti. Iltapäivällä tuuli vakaantui ja kevyessä tuulessa moottoripurjehdimme suurimman osan matkasta, kunnes illalla tuuli tyyntyi kokonaan.
Muffinssisaari Alisa Craig, Firth of Clyde lahdella
Meri oli todella kuoppainen ja aina näin alkukesästä meinaa tulla meripahoinvointia. Kun muutamat muljautukset vatsassa olivat pyörähtäneet, piti kipin kapin kaivaa esiin Sea-Band-rannekkeet. Me ollaan pari vuotta käytetty pahoinvointirannekkeita, jos meri on ollut heittoisa. Kun kausi etenee, niin elimistökin tottuu keinahteluun, eikä rannekkeita sitten enää olla tarvittu - paitsi todella pahassa kelissä.

Tämä lääkkeetön vaihtoehto todella toimii matkapahoinvointiin. Joustavassa rannekkeessa on pyöreä nappi, joka asetetaan Nei-Guan-pisteen päälle ranteen sisäpuolelle. Ranneke toimii lisäämällä painetta akupainepisteeseen (nimeltä Nei-Guan-piste) kummassakin ranteessa. Näitä kannattaa kokeilla, jos kehno-olo meinaa yllättää.
Sadepilvi Firth of Clyde lahdella
Tällä legillä oli edessä myös kesän ensimmäinen vieraslipun vaihto, kun Skotlanti jäi taakse ja Pohjois-Irlanti häämötti edessämme, siispä pyhän Andreaan risti vaihtui Ison-Britannian punaiseen. Legillekin tuli ihan mukavasti pituutta, 71 mailia. Kun pimentyneessä illassa kymmeneltä kiinnitimme Suwenan Bangorin laituriin, olimme matkanneet jo 12 tuntia merellä.
Palmut Bangorin sataman parkissa
Bangorin satama on Pohjois-Irlannin purjehduskeskus, eikä sitä kyllä tarvitse ihmetellä. Se sijaitsee Belfast Lough -lahden etelärannalla ja on suojassa vallitsevilta lounaistuulilta. Se on vain päiväpurjehduksen päässä Länsi-Skotlannin suosituista purjehdusvesistä.
Belfast Lough lahti Bangorissa
Belfast Lough lahti Bangorissa
Satamassa on 560 laituripaikkaa ja sitä pitää kotisatamanaan kaksi purjehdusseuraa: Royal Ulster Yacht Club ja Ballyholme Yacht Club. Kun tähän vielä lisätään seurattomat veneet ja vierasveneet, niin voi arvata, että veneitä suhahtelee edes takaisin koko ajan.
Bangor Marina Pohjois-Irlannissa

Kenraali Eisenhower kulki mukanamme Skotlannista tänne Irlantiinkin, sillä Bangorin sataman ulompi aallonmurtaja on hänen kunniakseen saanut nimekseen Eisenhower Pier. Vierailumme aikana juhlistettiin toisen maailmansodan 70-vuotispäivää, niin Eisenhower Pier oli yksi juhlapaikoista.
Eisenhower Pier Bangorissa
Bangor on yksi Irlannin suojaisimmista paikoista, joten se on ollut suosittu lomanviettopaikka jo 1850-luvulta lähtien. Sitä ennen satama-alue oli vilkkaan puuvillateollisuuden käytössä. Rautatie toi kuitenkin Bangorille uusia mahdollisuuksia ja sen jälkeen rantaelämä alkoi täällä todella vilkastumaan. Nykyään Bangor on edelleenkin lomaresortti ja Belfastin esikaupunki. Monet myös käyvät Bangorista töissä Belfastissa. Työmatka on vain 22 km, joka hurahtaa junalla vain 25 minuutissa. Me jätimme Belfastin junan väliin, sillä se on seuraava etappimme Suwenalla.
Bangor

Belfast 10.5. - 17.5.

 • Posted on: 23 May 2015
 • By: Eve

Purjehdus Bangorista Belfastiin oli lyhyt 11 merimailin pyrähdys. Tuuliennuste lupasi 20 solmun tuulta, mutta Belfast Loughilla tuuli puhalsikin 30 solmua etelästä. Purjehdimme kuitenkin lahden etelärannan puolella, joten siellä ei ollut lainkaan aaltoja. Niinpä jälleen teimme tälle kesälle uuden ennätyksen, 8,8 solmua veden suhteen tosi pieneksi reivatulla genoalla.

Belfast Marina sijaitsee kaupallisen sataman perällä. Eri opaskirjoissa ja nettisivuilla on erilaisia ohjeita, missä lahdella saa purjehtia ja miten sisäänajolupa pitää VHF:llä pyytää. Ohjeet tuntuvat monimutkaisilta ja ne on tehty laivaliikenteelle. Huviveneille se on itseasiassa paljon yksinkertaisempaa. Belfast Lough -lahdella saa purjehtia ruopatun Victoria Channel laivaväylän vierellä, kunnes lähestyy poijua numero 12. Silloin purjeet pitää laskea ja pyytää VHF:llä kanavalla 12 sisäänajolupa Belfastin huvivenesatamaan. Kaupallisen liikenteen salliessa huvivene saa luvan ajaa Abercornin altaaseen, jonka perältä satama löytyy. Näin helppoa se on.

Belfastin satamasta ei ole juurikaan tietoa missään. Jopa Reedsin almanakassa se on vain lyhyesti mainittu. Satama osoittautui tosi kivaksi, noin 40 veneen satamaksi. Se on myös noin puolta edullisempi kuin muut näillä main olevat satamat, 16,5 puntaa/yö riippumatta veneen koosta ja sisältäen veden ja sähkön.
Belfastin venesatama
Satama sijaitsee Lagan-joen itärannalla Titanic-keskuksen ja Odyssey paviljongin välissä. Sieltä on sopiva 15 - 20 minuutin kävelymatka keskustaan.
Samson ja Goliath nosturit Belfastissa
Harland & Wolff nosturin konehuone Belfastissa
Pyörähdimme yhtenä Belfastin päivistämme Titanic-keskuksessa, joka kyllä täytyy sanoa, että se oli jonkin verran pettymys. Se on todella teknisesti toteutettu ja siinä mielessä hieno. Siitä näkee, että se on tehty suurella rahalla. Jotenkin siitä jäi kuitenkin puuttumaan koko pihvi, sillä enimmäkseen näyttely keskittyi Titanicin telakan esittelyyn ja laivan lastaukseen. Oli hienoja animaatioita, esim. montako kananmunaa laivaan oli lastattu. Se, miksi juuri tällainen laiva päätettiin rakentaa, millainen Titanic laivana todella oli ja mitä kaikkia uusia teknisiä saavutuksia Titanicin rakentamisen myötä laivateollisuuteen saatiin, jätettiin kertomatta. Myös Titanicin viimeisistä hetkistä oli hyvin lyhyt ja pinnallinen vilaus. Onhan se tietysti ollut valtava teollisuuden ponnistus Belfastissa, kun se on rakennettu.
Titanic-keskuksen vieressä oli laiturissa S/S Nomadic, joka on ollut Titanicin ja muiden White Star Line laivojen yhteysaluksena Cherbourgin satamassa. Melkoinen jolla se on ollutkin, kun sillä on kuljetettu tuhat ihmistä kerralla satamasta laivalle. Oli mielenkiintoista huomata, että vielä tuolloinkin tuolit ja penkit olivat suunniteltu pienemmille ihmisille.
S/S Nomadic, Titanicin jolla Belfastissa
Andrus S/S Nomadicin ruorissa Belfastin Titanic-keskuksessa
Eräänä iltana juuri saapuessamme kaupungilta Suwenalle pulahtivat reippaat meripartiolaset (Belfast Sea Cadets) testiuinnille satama-altaaseen. Heidän tehtävänään oli uida satama-altaan poikki. Melkoinen pulina ja kiljahtelu siinä kävikin, kun meripartiolaiset uivat vaatteet päällä ja kengät jalassa 12-asteisessa vedessä. Jokainen suoritti testiuinnin ja pian Suwenan vieritse juoksivat iloiset uimarit kiireenvilkkaan suihkuun lämmittelemään. En olisi kyllä itse tarennut veteen vielä mennä – edes verkkareissa kuten nuo nuoret merikadetit.
Belfastin meripartiolaiset uintitestissä
Belfast osoittautui tunnelmaltaan viihtyisäksi, moderniksi kaupungiksi. Keskustan ilme on todella uusi. Vuoden 1998 pitkänperjantain sopimuksen (Good Friday Agreement) jälkeen Belfast on kokenut muodonmuutoksen. Uusia rakennuksia on rakennettu runsaasti ja nuorta puustoa oli myös istutettu. Keskustan katukuvassa liikuskeli runsaasti turisteja ystävällisten belfastilaisten joukossa. Ydinkeskustassa ei enää ollut tietoakaan aikaisempien vuosikymmenten levottomuuksista.
Belfastin kaupungintalo
Ostoskatu Belfastissa
Belfastin kahtiajakoisuus näkyi kuitenkin edelleen Länsi-Belfastissa, kun lähdimme omalla mustalla taksilla (black cab) kiertoajelulle. Tämä kierros oli todella valaiseva ja mielenkiintoinen. Kiertelimme taksilla niin katolisten kuin protestanttien puolella.
Eve Länsi-Belfastissa kiertoajelulla mustalla taksilla
Meidän taksinkuljettajamme oli katolilainen. Hän kertoi tasapuolisesti ja mielenkiintoisesti molempien osapuolten näkökulmasta Belfastin historiasta koko levottomuuksien ajalta. Hän esitteli meille myös kuuluisat seinämaalaukset (murals), joita Länsi-Belfastissa on todella paljon.

Vaikka keskusta tuntuu nykyaikaiselta ja siistiltä kaupungilta, niin Länsi-Belfastin kierros näyttää edelleenkin lähihistorian arvet. Protestanttien ja katolilaisten asuinalueiden välissä on edelleen muuri. Sen lisäksi, että muurin päällä on vielä piikkilanka-aitaa, niin myös muuria vasten sijaitsevien talojen takapihojen päälle on rakennettu kanaverkosta katos suojaamaan piha-aluetta. Muurin kolme porttia suljetaan edelleenkin yöksi: kaksi ilta kymmeneltä ja yksi jo ilta seitsemältä.
Portti Länsi-Belfastin muurissa
Myös taksit on merkitty väritarroilla, jotta asiakas tietää, ottaako hän katolisen (valkoinen), protestanttisen (keltainen) vaiko puolueettoman (vihreä-tarraisen) taksin. Jotenkin ensimmäisinä päivinä tuntui, että kahtiajakoisuus on mennyttä, mutta vierailumme jatkuessa näitä levottomuuksien jättämiä merkkejä oppi huomaamaan.

Kaiken kaikkiaan rauhanprosessi on edistynyt uskomattoman hyvin. Vain 17 vuodessa Belfast on muuttanut maineensa sotatantereesta moderniksi kaupungiksi. Kaikkialla tunnelma on positiivinen ja voimme vain toivoa, että ihmiset muilla levottomuusalueilla ympäri maailmaa voisivat seurata Belfastin jalanjäljissä. Kuten meidän taksinkuljettajamme totesi: "Levottomuuksissa ei ollut kyse uskonnosta eikä rahasta, vaan siitä, että jotkut kokivat tulleensa väärinkohdelluiksi. Anoa tapa lopettaa sota on, kun kukaan ei voita ja ihmiset oppivat elämään jälleen rinnakkain, kuten esimerkiksi lapset lähetetään samoihin kouluihin."

Strangford Lough 17.5. - 20.5.

 • Posted on: 27 May 2015
 • By: Eve

Belfastista oli tarkoituksemme jatkaa matkaa Mansaarelle, mutta kovat tuulet nostivat aallokon Iirinmerelle, joten Mansaarelle ei meillä ollut mitään asiaa. Paikalliset veneilijät suosittelivat kovasti Strangford Lough -lahtea, joka on enemmänkin kuin salmen takana sijaitseva järvi.

Strangfordin salmessa virta on erittäin voimakas, jopa seitsemän solmua. Salmen edustalla Iirinmeren puolella virta vaihtuu kaksi tuntia aiemmin kuin viiden mailin päässä salmen sisäpäässä Strangfordissa. Niinpä salmeen on parasta mennä noin tunti alaveden jälkeen, jotta pääsee ajamaan myötävirrassa. Meidän laskelmat osuivat täydellisesti kohdalleen. Lähdimme Belfastista puolilta päivin ja saavuimme Strangfordin salmensuulle ilta seitsemältä. Virta oli juuri vaihtumassa ja pääsimme ajamaan nousuveden kera salmesta sisään. Lähestyessämme salmea sen suulla vyöryivät vielä murtuvat aallot, joten salmeen ei todellakaan pidä mennä, jos tuuli ja virta ovat vastakkain, varsinkin tuulen ollessa mereltä päin.

Portaferryn edustalla on pieni marina. Kartasta katsoen se näyttää erittäin viihtyisältä. Kuitenkin paikallisten veneilijöiden mukaan ankkurointi seuraavassa lahdenpohjukassa voisi olla parempi vaihtoehto, jos ei ole tottunut käsittelemään venettä ahtaassa tilassa neljän solmun virrassa.
Lautta lähdössä Portaferryyn
Meille löytyi myös kolmas vaihtoehto. Salmen vastakkaisella rannalla on Strangfordin lauttasatama, jonka viereen on rakennettu huviveneille oma ponttoonilaituri ja se sijaitsee mukavasti kovimman virta-alueen ulkopuolella. Kylkikiinnitykseen oli helppoa tulla, kun virta on laiturin suuntainen. Toki salmen yli sukkuloiva lautta teki potkureillaan jonkun verran sekä meteliä että swelliä. Meille se oli kuitenkin erinomainen paikka pysähtyä pitkän päiväpurjehduksen jälkeen.
Suwena Strangfordin laiturissa
Strangford Lough
Yritimme olla laiskoja ja lähteä haukkaamaan vielä jotain purtavaa pubiin, mutta sunnuntai-iltana ruokaa ei ollut enää tarjolla kello yhdeksän jälkeen. Niinpä nautimme hetken paikallisesta tunnelmasta pubissa Guinnessin kera ja palasimme kokkailemaan veneelle.

Maanantaiaamupäivästä kävimme katselemassa hieman Strangfordia. Idyllinen maisema vanhoine viikinkiaikaisine vartiotorneineen tuntuivat juuri siltä Irlannilta, mitä olimme odottaneetkin.
Strangfordin vartiotorni
Satuimme myös sopivasti kohdalle, kun Cuan hotellilla oli ihastuttavien Austin museoautojen kokoontuminen. Herra George ystävällisesti esitteli meille omaa vuoden 1927 Austiniaan. Oli aivan mahtava fiilis istua Austinissa ja asettua 1920-luvun automaailmaan. Hän oli todella pitänyt Austinistaan hyvää huolta ja auto oli kerrassaan makea.
Mr George esittelemässä Austinia Evelle Strangfordissa
Strangford Lough on 3 merimailia leveä ja 10 merimailia pitkä vuorovesialueella oleva sisämeri. Vaikka tuuli vielä puhalsi 23 solmua lännestä, niin purjehtiminen oli mukavaa, kun lahdella ei ollut aallokkoa. Oli kuin olisimme olleet kotoisasti Turun saaristossa, jossa tuulesta huolimatta ei ole kuin pieniä aaltoja saariston suojassa. Samoin lahdella on useita pieniä saaria ja kauniita ankkurilahtia, joten siinäkin mielessä se muistuttaa Suomen saaristossa purjehtimista.

Jo Belfastissa saimme vinkin Sketrickin saaresta ja sen ankkurilahdella sijaitsevasta majakkalaivasta laitureineen. Sketrickille pääsee menemään vain +-2h yläveden aikaan, niinpä tähtäsimme jälleen nousuveden kahden viimeisen tunnin virtaan, jotta saisimme kiinnittää Suwenan mieluiten vuoroveden vaihtuessa. Jo Strangfordin satamassa naapurinamme ollut walesilainen vene Stargazer oli ennättänyt matkaan hieman meitä ennen ja iloksemme tapasimme heidät jälleen majakkalaivan laiturissa.
Suwena Down Cruising Clubin laiturissa
Meidän Sketrickin vierailun aikana sää oli yhtä vesisadetta, joten kovasti odottamamme patikointipäivä supistui sadekuurojen väliseen Sketrickin saaren kierrokseen ja lähialueella kuljeskelemiseen. Se on luonnonkaunis saari, jolla muutamien asuintalojen lisäksi laidunsi lampaita, lehmiä ja aaseja. Muutama koiranulkoiluttajakin vaelsi meitä vastaan saaren poluilla.

Strangford Loughilla on useiden veneseurojen satamia ja klubitaloja. Kuten esimerkiksi tämä majakkalaiva on Down Cruising Clubin satama. Harmillisesti meidän vierailu sattui alkuviikkoon, sillä majakkalaivan ravintola on avoinna perjantaista sunnuntaihin. Sketrickin saarella on kuitenkin päivittäin avoinna oleva Daft Eddies ravintola, jonka kävimme sadepäivien ratoksi testaamassa.
Sketrick saaren ankkurilahti
Ankkurilahti Strangford Loughilla
Iirinmeren kovat tuulet antoivat meille upean lisäkokemuksen, sillä muutoin olisimme jo menneet Mansaarelle. Nyt saimme kokea Pohjois-Irlannin varmasti yhden kauneimmista purjehdusalueista.

Mansaari 20.5. - 24.5.

 • Posted on: 10 June 2015
 • By: Eve

Matka Sketrick saarelta Strangfordin salmen läpi avomerelle kesti noin kaksi tuntia. Laskelmamme osuivat nappiin, niinpä Sketrickin lähellä matalikolla oli vielä riittävästi vettä kölin alla ja myötävirta siivitti meidät salmen läpi ulos merelle. Näillä vuorovesialueilla saa ollakin tarkkana, jotta matkan lähtö- ja määränpäässä ovat oikeat vuorovesi- ja virtaolosuhteet merestä puhumattakaan. Meillä oli suuntana Mansaarella Peelin satama ja sinne pääsee ajamaan sisään +-2 h ylävedellä.

Purjehdus sujui leppoisasti 20 solmun myötätuulessa, kunnes noin 20 mailia ennen Peelin satamaa tuuli otti ja lopetti monia päiviä jatkuneen työnsä. Emme hoksanneet huomioida, että Pohjois-Atlantilla jatkunut kova merenkäynti oli vyörynyt suoraan North Channelin läpi Irlannin ja Skotlannin välistä Iirinmerelle, joten aloimme rullata melkoisesti heti tuulen loputtua. Toki pidimme ison tukipurjeena, joka hieman auttoi, mutta heijaa ja rullaa, niin me matkasimme loppumatkan. Kun seuraavana päivänä Strangford Loughilta tutuksi tullut S/Y Stargazer saapui satamaan, kysyikin kippari hymyillen, että "Teillä taisi olla melkoinen aallokko eilen?"

Meidän alkuperäinen pläni oli purjehtia Douglasin satamaan, jolloin olisimme kiertäneet Mansaaren joko pohjois- tai eteläpuolelta ympäri riippuen tuulista ja virroista. Kun kaikki suosittelivat Peelin satamaa, niin päätimme uskoa paikallisten ehdotusta. Mennessä matkamme lyhenikin 20 maililla ja seuraava legimme Dubliniin on ihan sama kummasta satamasta sitten lähtisimme.

Peel otti meidät vastaan kauniissa auringonpaisteessa ja satamakapteeni riensi heti näyttämään meille sopivaa paikkaa. Satamassa oli meneillään ruoppaus, joten saimme valita, menemmekö kalastajapaatin kylkeen vai aisapaikkaan, jota mahdollisesti joudumme vaihtamaan ruoppauksen edetessä.
Peelin satama Mansaarella
Satama oli todella kovasti ruoppauksen tarpeessa. Suwenankin aisapaikassa oli todella ruoppaajalle töitä, sillä alavedellä Suwenan köli oli noin puoli metriä uponneena mutaan. Paikalliset veneilijät odottivat innokkaasti sataman ruoppausta, sillä osin paikoin vettä oli vain 10 cm. Eipä siis ihme, että veneitä siirreltiin halukkaasti paikasta toiseen ruoppauksen edetessä. Heillä oli myös kiire, sillä kesäkuun alussa oli alkamassa Mansaaren tunnetuimmat kisat, TT ajot. Tällöin myös veneitä saapuu sankoin joukoin Mansaarelle.

Loppujen lopuksi me saimme olla samassa paikassa koko Peelin vierailumme ajan. Pyörähtäessämme myöhemmin Douglasissa, oli koko satama täynnä venelauttoja. Olimme todella tyytyväisiä, että menimme Peeliin. Saarella on hyvä bussiverkosto ja Peelistä oli hyvä hypätä bussiin ja suunnata niin pohjoiseen, itään kuin etelään, minne minäkin päivänä halusimme kurvata.
Douglasin satama Mansaarella
Vierasveneet Douglasin satamassa
Mansaaren aika vilahti hirmuista vauhtia, sillä saarella on niin paljon nähtävää ympäri saarta. Ostimme kolmen päivän yhdistelmälipun, joka kävi kaikkiin Mansaaren julkisiinkulkuneuvoihin ja niin aikamatkailu alkoi. Mansaarella on käytössä edelleen 1800-luvun höyryjuna, raitiovaunu sekä hevosvetoinen raitiovaunu. Kolmen päivän reissaaminen saaren erikolkissa toi mukanaan monia elämyksiä.

Ensimmäisenä kiertopäivänämme hyppäsimme bussiin ja matkasimme saaren pohjoispäähän Ramseyn kaupunkiin. Satuimme istumaan etupenkissä, niinpä matka sujui rattoisasti puheliaan bussikuskin kanssa. Hän oli itsekin pitkän linjan TT-ajaja. Hän esitteli meille kisareitin kurveja ja hyppyreitä, unohtamatta parhaita suoria, joissa ajetaan yli 300 km/h.
Bussilla Mansaaren TT-radalla
Tiesitkö, että TT-ajojen ulkopuolellakin Mansaarella saa hurjastella? Nimittäin vuoden ympäri taajamien ulkopuolella Mansaarella ei ole nopeusrajoituksia. Kisareitti kulkee pienten kylien läpi ja ajajat ohittavat talot melkein niitä hipoen. Saksan autobaanat ovat monelle tuttuja, mutta ajaminen yli kolmea sataa näillä kapeilla ja mutkaisilla kyläraiteilla puiden ja talojen välissä on aivan uskomatonta.

Vaihdoimme Ramseyssa bussin vähän toisenlaiseen menopeliin, nimittäin kapearaiteiseen sähköllä toimivaan raitiovaunuun. Mansaaren raitiovaunu on maailman vanhin toiminnassa oleva raitiovaunu, joka jyristelee edelleen samoja alkuperäisiä linjoja. Kaikki vaunut ovat ajalta 1893 – 1910 ja ratikkalinjastoa on 27,4 kilsan verran. Mikä ihana kolke ja tunnelma.
Ramseyn raitiovaunuasema Mansaarella
Eve ja Andrus lähdössä ratikkamatkalle Mansaarella
Ratikkamatkalla Mansaarella
Mansaari
Mansaari
Me tietysti huristelimme koko ratikkalinjaston eli ensin Ramsey – Laxey välin, jossa vaihdoimme Snaefell vuorelle kipuavaan toiseen linjaan. Kävimme ihailemassa Mansaarta heidän korkeimman vuoren huipulta. Snaefellin huipulla tuntui kuin olisimme Frodon kanssa Viimapäällä. Sen verran luihin menevä viima siellä puhalsi. Hyvällä säällä sieltä kuulemma pääsee ihailemaan kerralla seitsemää valtakuntaa.
Andrus Snaefell-vuoren huipulla Mansaarella
Laxeyn asemalla vaihdoimme jälleen ratikkaa, jolla ajelimme Mansaaren pääkaupunkiin Douglasiin. Oli tosi tunnelmallista huristella vanhalla ratikalla, joka rämisi ja kolisi kulkiessaan kiskoja pitkin kukkuloita ylös ja alas. Paikalliset käyttävät näitä kuulemma ihan työmatkoihin, joten kyse ei ole vain turistihömppäilystä.

Douglasiin saavuttuamme vaihdoimme sähkövoiman hevosvoimaan, kun hyppäsimme hevosvetoiseen raitiovaunuun. Tämä linja kulkee Douglasin rantapromenadia pitkin 2,6 km matkan satamaan Victoria Pier -laiturille saakka. Hevosratikka on vielä vanhempi menopeli Mansaarilla, sillä kavion kapse aloitettiin jo vuonna 1876 ja se on maailman vanhin hevosen vetämä raitiotievaunu. Alkuperäisistä 51 vaunusta rullaa edelleenkin jopa 21 vaunua Douglasin promenadilla.
Hevosvetoinen raitiotievaunu Douglasissa
Hevosratikka oli elämyksistä ehdottomasti uskomattomin. Autot ajoivat ihan vaunua hipoen ja hevonen ei ollut moksiskaan. Rahastaja keräsi ratikkamaksuja vaunun astinlaudalla kulkien samalla, kun ajaja ohjasti hevosta liikenteen keskellä pysähtyen tietysti myös liikennevaloissa.

Victoria Pierille matkasimme Una hevosen vetämänä ja vielä pari päivää myöhemmin oli ihan pakko päästä hevosen kyytiin uudestaan. Tällöin 14-vuotias innokas Amby veti vaunuamme 2,6 kilsan ja noin 20 minuutin matkan. Kukin hevosista tekee enintään kolme meno-paluumatkaa päivässä ja ne työskentelevät keskimäärin 15 vuotta ratikkaheppana eli kutsumanimeltään (trammers).
Amby lähdössä liikennevaloista Douglasissa
Amby ihan selvästi tiesi olevansa päivän viimeisellä legillä, sillä sen verran innokkaasti hän pyrki kohti päätepysäkkiä ja lähellä sijaitsevaa Summerhillin tallia. Pääsimme myös Ambyn mukana tutustumaan raitiovaunuhevosten talliin, jossa heillä oli tällä hetkellä 15 hevosta.

Seuraavana matkasimme ajassa vieläkin taaksepäin, sillä vuonna 1873 puksutti ensimmäinen kapearaiteinen pienoishöyryjuna Douglasista Peeliin. Aikoinaan höyryjunalla pystyi kulkemaan Mansaaren ympäri, mutta vuodesta 1969 lähtien se on toiminut vain saaren etelärannikolla Douglas – Port Erin välillä.
Höyryjuna Mansaarella
Höyryjunan veturinkuljettajat tauolla Mansaarella
Radalla puksuttavat edelleenkin kuusi alkuperäistä veturia ja 18 erilaista vaunua. Douglasin asemalla noustessamme junaan meillä oli valittavana kolmos-, kakkos- tai ykkösluokan osastoja. Tietysti kiipesimme parhaimpaan ja istahdimme samettipäällysteisille istuimille nauttimaan nostalgisesta matkasta. Olimme kumpikin ensimmäistä kertaa höyryjunan kyydissä – mikä fiilis.

Nyt vuorostaan pääsimme mukaan Tylypahkan junaan, kun junan pilli vihelsi ja höyry alkoi puksuttaa junan kiihdyttäessä. Parhaimmillaan kuljimme 40 km/h. Veturissa hiiltä lapioitiin ahkerasti ja palavan hiilen tuoksu leijaili vaunumme ikkunasta. Tunnin kestävällä matkalla hiiltä kuulemma kului puoli tonnia. Juna kulkee Mansaaren etelärannikkoa myötäillen. Välillä kipusimme puhkuen ylös ja sitten taas laskeuduimme keskelle maaseudun rauhaa. Hauskuus loppui aivan liian pian, kun 24,6 kilsaa jäi taakse ja saavuimme Port Erinin asemalle.

Kävipä meillä tuuri, että satuimme juuri tänä viikonloppuna Mansaarelle. Nimittäin Castletownissa, saaren muinaisessa pääkaupungissa, järjestettiin jotain todella hupaisaa - the 44TH World Tin Bath Championships. Käännettäköön vapaasti suomeksi peltisoikkomelonnan maailmanmestaruuskisat. Kisassa kukin oli koristellut tai maalannut oman peltiammeensa kisavärein. Voittaja on se, joka pääsee peltisoikollaan pisimmälle, mieluiten maaliin saakka, uppoamatta. Tämä vasta oli jotain, mitä oli ihan pakko lähteä katsomaan.

Yli 70 kilpailijaa kisailivat niin naisten kuin miesten mestaruudesta. Sitä mukaan kuin peltisoikkoja upposi 13-asteisessa merivedessä, putosi kisailijoita pois. Ammeissa muuten piti sääntöjen mukaan olla kellukkeet, jotta uponneet ammeet saadaan noukittua talteen. Kisassa järjestettiin alkuerät ja finaalin voittaja sai tämän vuoden maailmanmestarin tittelin.
Pojat valmistautuvat peltisoikkokisaan Mansaarella
Peltisoikkokisan startti Mansaarella
Peltisoikkokisat järjestettiin aivan Rushen linnan edustalla, niinpä kävimme ihailemassa ennen kisaa erittäin hyvin säilynyttä kaupungin pitkäaikaistavartijaa. Sitä ei turhaan kehuta Brittein-saarten parhaiten säilyneeksi keskiaikaiseksi linnaksi. Norjan kuningas oli rakentanut Rushen linnan jo 1200-luvulla, jonka jälkeen linnaa ovat hallinneet useat skotlantilaiset, englantilaiset sekä Mansaaren kuninkaat ja lordit. Linnan torneista avautuu upea näkymä yli koko Castletownin.

Mansaarella olisi voinut viettää aikaa pidempäänkin. Vaikka ahkerasti kolme päivää kiersimme saarta, niin paljon jäi näkemättä.

Saari itsessään oli ihana sekoitus vanhaa ja uutta. Saarella tuntui olevan aivan oma tunnelma. Ennen kaikkea manksit ovat erittäin sympaattisia ihmisiä. Löytyi jälleen paikka maailmassa, jonne olisi kiva palata uudestaan.

Dublin 25.5. - 9.6.

 • Posted on: 18 June 2015
 • By: Eve

Mansaarelta seuraava kohteemme oli Dublin. Sen sijaan, että olisimme kryssineet lounaistuulta vastaan Dubliniin, päätimme kääntää keulan kohti länttä. Ylitimme Iirinmeren ja pysähdyimme yöksi Ardglassin satamaan ja jatkoimme seuraavana päivänä kohti etelää ja Dublinia.

Matka Mansaarelta Ardglassiin oli 33 merimailia. Alkumatka sujui leppoisasti purjehtien, kunnes jälleen sääennusteesta poiketen tuuli moinasi, niinpä pantiin pata käyntiin. Kartan mukaan Ardglassissa on 1,5 metriä vettä alavedellä, mutta paikalliset tiesivät kertoa jo Mansaarella, että Ardglassiin pääsee nykyään ajamaan sisään vuorovedestä riippumatta. Sisäänajoväylä on louhittu, niinpä saa olla tarkkana, että ajaa juuri merkityllä väylällä.

Ardglass on pieni kalastajakylä, joka näytti olevan veneilijöiden pysähdyspaikka matkalla pohjoiseen tai etelään. Irlannin itärannikkoa kutsutaankin veneiden moottoritieksi, kun koko ajan veneitä menee matkalla pohjoiseen kohti Skotlantia tai paluumatkalla etelään.

Suomalaisia Ardglassissa ei ilmeisesti ole juurikaan pysähtynyt, sillä eräskin paikallinen pohdiskeli, missä Suomi oikein onkaan? Sitten hän tuumasi, että ”Joo, Suomihan on Grönlannin pääkaupunki.”

Matka Dubliniin meni taas moottoroinniksi. Vasta Dublinin edustalla saapuessamme satamaan tuuli nousi 20 solmuun. Sitten se jatkoikin puhaltamistaan lähes kaksi viikkoa, välillä jopa puhkuen 35 solmua. Koko Dublinin aikamme oli tuulista, tuulista, sadetta, märkää ja viluista. Missä se kesä viipyy?

Dublinin läheisyydessä sijaitsee neljä venesatamaa. Pohjoisin on Malahide. Myös lahden pohjoisrannalla sijaitsee Howth. Dublinin keskustassa on Poolbeg, jossa on vain muutamia venepaikkoja ja sijaintinsa vuoksi siellä pysähtymistä on rajoitettu muutamaan päivään halutun sijaintinsa vuoksi. Dublin Bayn etelärannalla sijaitsee Irlannin suurin venesatama Dun Laoghaire, jossa on 820 laituripaikkaa ja ainakin toinen mokoma poijupaikkoja.

Lähtiessämme kohti Dun Laoghairea varasimme soittamalla Suwenalle paikan. Tuulessa saapuessamme olikin mukavaa, kun ei tarvinnut pyöriskellä etsimässä vapaata paikkaa, vaan saimme ajaa suoraan omalle paikallemme. Varatessamme paikkaa he ilmoittivat, että ”laittakaa fentsut oikealle kyljelle”. Me mielellämme kiinnitämme Suwenan aisaan perä edellä, joten arvata saattaa, että fendarit olivat tietysti väärällä puolella. Niinpä Andrus ajoi kierroksen ja minä äkkiä siirsin lepuuttajat vasempaan kylkeen.

Uloimman aallonmurtajan taakse jää noin 1 km x 1 km suuruinen alue, johon mahtuvat sekä venesatama, lauttasatama, suuri poijukiinnitysalue että vielä vapaata tilaa. Tässä satama-altaassa toimii seitsemän venekerhoa, joista kolmella on kerrassaan uljaat palladiolaiseen tyyliin rakennetut kerhotalot. Veneseurat hyödynsivät erinomaisesti aallonmurtajan sisäpuolen vapaata tilaa, sillä ihan jonossa meni jollapurjehdusporukoita ja soutelijoita treenaamaan ympäri satama-allasta. Aallonmurtajan ansiosta siinä onkin hyvää suojaista tilaa junioripurjehtijoille, missä harrastaa.
Dun Laoghaire satama
Dun Laoghaire satama
Vuosi sitten etsiessämme viime talven talvehtimispaikkaa Suwenalle oli Dublin yksi päävaihtoehdoistamme. Eniten meille oli suositeltu Howthin satamaa. Howth kuitenkin antoi itsestään todella välinpitämättömän kuvan, sillä he eivät vastanneet sähköposteihin eikä edes puheluihin, kun yritimme saada heiltä talvisäilytystarjousta. Samoin nyt keväällä ajoimme alun perin tulla Howthiin, jonne meille olisi pitänyt lähettää yksi paketti meitä odottamaan. Jälleen mihinkään sähköpostiin eikä useisiin soittoihin taaskaan vastattu. Howthin satamaa ei asiakkaat näyttäneet kiinnostavan, niin päätimme mennä toiseen satamaan. Kun Dublinin vierailun aikana teimme työmatkan Belgiaan, lensimme laskeutuessamme Howthin sataman yli. Huomasimme, että Suwenalla emme olisi sinne mahtuneetkaan ja satama näytti olevan täynnä pienempiä veneitä.

Dun Laoghairesta on noin 12 kilometriä Dublinin keskustaan ja sinne on näppärää kulkea noin 20 minuutin välein kulkevalla paikallisjunalla DART. Jännää, että jälleen satuimme paikkaan, jossa jotain oli tapahtunut ihan ensimmäistä kertaa. Nimittäin Irlannin rautatiet aloittivat toimintansa juuri täällä vuonna 1834, jolloin ensimmäinen junareitti avattiin Dublin – Dun Laoghaire välille. Takaisin nykypäinään, toki Dun Laoghairesta on bussiyhteydet sekä Dublinin keskustaan että lentokentälle. Esimerkiksi lentokentälle pääsee Aircoach bussilla kerran tunnissa koko vuorokauden ympäri.

Satama sijaitsee ihan Dun Laoghairen keskustan tuntumassa. Saimme heti satamaan kirjautuessamme sataman tervetulopaketin. Se sisälsi mm. Dun Laoghairen kartan, jossa oli erilaisia etuseteleitä useisiin ravintoloihin ja jopa ruokakauppaan. Myös veneseurojen jäsenet kävivät toivottamassa meidät tervetulleiksi heidän klubitaloihinsa.
Royal Irish Yacht Club, klubitalo Dun Laoghairessa
Dublinissa on paljon nähtävää ja kielien sekamelska oli tyypillinen suuren turistikaupungin tyyliin. Liffey-joen pohjoispuolella on shoppailijoiden paratiisi lukuisine ostoskatuineen. Eteläpuolelta vuorostaan löytyy ravintola- ja pubialue, jossa live irkkumusiikki viihdyttää kurkunkostuttajia. Vaikkapa esimerkiksi O’Connellin siltaa pitkin, joka on muuten leveämpi kuin pidempi, pääsee sukkuloimaan joen molemmille rannoille.
Liffey-joki Dublinissa
O'Connellin silta Dublinissa
Dublin
Aitoja irkkupubeja Dublinissa
Vanhan sanonnan mukaan: ”Guinness does not travel well”. Se oli yksi mysteereistä, joka meillä oli tavoitteena ratkaista. Hmm, tehtyämme tieteellistä tutkimusta Myytinmurtajien tapaan, voimme nyt vahvistaa, että Guinness tosiaan maistuu paremmalta Dublinissa!

Guinness on ehdottomasti meidän lempioluemme, joten askeleemme kuljettivat meidät ihan ilman muuta pyhiinvaellusmatkalle Arthur Guinnessin elämäntyöhön. Hänellä on täytynyt olla hyvä luottamus olueensa allekirjoittaessaan vuonna 1759 neljän eekkerin laajuisen 9000 vuoden pituisen vuokrasopimuksen panimolleen. Uskon, että Arthur itsekin olisi myhäillyt tyytyväisyydestä nähdessään, että Irlannin suurin vetonaula on Guinness storehouse.
Guinness panimo Dublinissa
Kun Titanic keskus Belfastissa oli meille pettymys, niin tämä vuorostaan ylitti odotuksemme roimasti. Guinness akatemia oli huippu kokemus, kun saimme perehtyä, miten täydellinen Guinness tuoppi kermahattuineen pitää laskea. Olihan se makeeta laskea omat tuopillisemme ihan omin kätösin.
Andrus laskemassa täydellistä tuoppia
Maistiaishuoneessa vuorostaan opittiin, miten Guinness tulee nauttia, jotta suun eriosat maistavat oluen eri aromit. Yksi Guinnessin salaisuuksista onkin humala, joka antaa sille omaleimaisen maun. Ei taida auttaa hankkia kotiin Guinnessin neljää alkuainetta: ohraa, humalaa, hiivaa ja vettä. Sen verran salaisen reseptin Arthur ehti kehittää stout olueensa. Onneksi kotikemistin hommat voi jättää väliin, sillä panimo valmistaa kolme miljoonaa tuopillista stoutia päivässä.
Guinnessin vesi tulee Wicklow vuorilta
Oluenvalmistus esitettiin todella modernisti. Panimomestari johdatti meitä Tylypahkan rehtoreiden tyyliin hypellen taulusta toiseen kertoessaan oluenvalmistuksen eri vaiheista. Tauluja oli sekä seinällä että osa oli upotettu Guinnessin entisiin käymisastioihin, joten tarinaa kuljetettiin Guinnessin aiemmalla valmistuspaikalla. Nykyään panimo toimii 7-kerroksisen näyttelyrakennuksen vieressä.

Koska Guinness ei ole parhaimmillaan matkustaessaan, niin sen luo kannatti todella itse mennä.

Länsi-Irlanti 4.6. - 5.6.

 • Posted on: 19 June 2015
 • By: Eve

Olimme suunnitelleet, että saavuttuamme veneellä Etelä-Irlantiin, voisimme vuokrata auton ja pyörähtää tutkimassa hieman Länsi-Irlantiakin. Dublinin aikamme venyi, kun odotimme Englannista uutta akkua. Siitä lisää sitten toisella kertaa. Näin ollen otimme vuokra-auton alle ja suuntasimme länteen.

Kuten olette varmasti jo huomanneet, että keskiaikaiset linnat kiehtovat meitä. Löysin netin syövereistä talvella jo jutun keskiaikaisista pidoista, niin sinne oli ihan pakko päästä. Irlanti on pullollaan vanhoja linnoja ja raunioita, mutta Bunrattyn linnan banketti oli jotain erilaista. Oli kiehtovaa viettää ilta linnanjuhlissa, eikä vain kuvitella menneisyyttä.

Bunrattyn linna sijaitsee Limerickin lähellä. Valitsimme navigaattorista maisemareitin, niinpä huristelimme alkupätkän moottoritiellä ja sen jälkeen alkoivat maaseudulla mutkittelevat tiet. Emme sen tarkemmin katsoneet, minkä reitin valitsimme, vaan seurasimme vain navigaattoria. Sen vuoksi oli kiva yllätys ajaa Tullamoren kautta. Tullamore Dew viski kuuluu samaan Grants yhtiön viskeihin kuin meidän lempiviskimme Glenfiddic. Tullamoren tislaamo ei kuitenkaan ole avoin vieraille, mutta meillä kolottikin vain kahvihammasta.

Ajoimme keskellä vehreää maaseutua. Välillä tiet olivat niin kapeita,
että tilaa oli vain yhdelle autolle. Niissä kuitenkin autot ohittelivat toisensa rohkeasti. Andrus sompaili tottuneesti paikallisten keskellä, sillä olemmehan nyt ajelleet vasemman puoleisessa liikenteessä jo toista kesää. Ehdimme sopivasti majoittumaan linnan lähellä sijaitsevaan Bunratty Castle Hotelliin, josta oli vain pieni kävelymatka itse linnaan.

Bunrattyn linna on siinä mielessä erikoinen linna, että se on rakennettu samalle paikalle jopa neljä kertaa, josta viimeisimmän kerran 1425. Toki sitä on laajennettu sen jälkeen, mutta nykypäivänä se on päinvastoin palautettu ja restauroitu 1425 vuoden ulkoasuunsa. Siksi linnana se voi tuntua pienehköltä. Linna on kalustettu 1400- ja 1500-luvun aidoilla kalusteilla ja ennen kaikkea alkuperäiset seinävaatteet ovat upeita.
Bunratty linna Länsi-Irlannissa
Illanisäntämme hovimestari Jim sekä muu palveluskunta oli pukeutunut keskiaikaisiin vaatteisiin.
Tuntui kuin olisimme astuneet eri aikakauteen, kun ylitimme iltahämärässä linnan nostosillan. Astuessamme linnaan he toivottivat lämpimästi tervetulleeksi kaikki aateliset vieraansa ”noble guests”, vaikka astuimmekin tulevaisuuden vaatteissamme sisään menneeseen. Kiivettyämme kivisiä kierreportaita saavuimme juhlasaliin, jota upeat vanhat seinävaatteet koristavat. Ajan tapaan pukeutuneet musikantit loivat ihanan tunnelman loihtiessaan sävelmiä harpulla ja viululla. Myös makuaistit viritettiin ajanhenkeen, sillä maistelimme savipikarista hunajalla maustettua viiniä, jota kutsutaan nimellä mead. Juhlat pääsivät alkuun, kun vieraiden joukosta kruunattiin jaarli ja hänen aatelisrouvansa ja sitten päästiin asiaan eli siirryimme ruokasalin puolelle.
Musikantit Bunratty linnan juhlasalissa
Jaarlin ja Ladyn kruunaus Bunratty linnassa
Eve ja hovimestari Jim keskiaikaisilla juhlilla Bunratty linnassa
Istuimme penkeillä pitkien tammipöytien ääressä kynttilänvalon luodessa keskiaikaista tunnelmaa. Iltaan kuului neljän lajin päivällinen viinien kera ja mukavaa ohjelmaa. Ajan tapaan kannustaminen tapahtui hakkaamalla käsillä pöytää, joten aikamoinen jyminä siitä syntyikin. Kaikki ruokalajit hyväksytettiin jaarlilla ja hänen rouvallaan ja sitten pääsimme syömään keskiaikaiseen tapaan sormin tai tikaria ja lusikkaa käyttäen. Haarukkaahan tuohon aikaan ei vielä tunnettu.
Keskiaikaiset pidot Bunratty linnassa
Eve ja linnanneito Bunratty linnassa
Kesken iltaa vieraiden joukosta löytyi juonittelija, josta porukalla piti äänestää, joutuuko hän tyrmään vai ampuma-aukkojen alle? Onneksi jaarli armahti hänen kohtalonsa ja syömingit ja juomingit saivat jatkua. Ilta oli todella hauskasti toteutettu ja jännä kokemus. Linna heräsi ihan erilailla henkiin, kun sai itse viettää rattoisan illan keskiaikaisten seinien sisällä.

Seuraavana päivänä suuntasimme auton Irlannin kuuluisalle maisemareitille ”the Ring of Kerry”. Kerryn kierros on noin 180 kilometriä pitkä ja se suositellaan ajettavaksi vastapäivään. Tiet ovat todella hyvin kapeita ja erittäin mutkaisia. Nopeusrajoitus on huikea 100 km/h kylien ulkopuolella, jota ei kylä edes paikalliset ajaneet. Andrus huokaisikin, ”Olisipa nyt menevä urheiluauto alla”. Tiet kurvailivat ylös ja alas, serpentiinimutkia oikeaan ja vasempaan. Oikealla puolella avautui aava meri ja vasemman kyljen vieressä kohosivat Irlannin jylhät vuoret. Oh, ja taas tuli mutka ja heti sen perässä yhden auton levyinen silta. Onneksi bussitkin ajavat vastapäivään, niin saimme kurvailla vuokra-autolla rauhassa.
Kerryn kierroksen maisemia Irlannissa
Suojasatama Länsi-Irlannissa
Kerryn kierroksen mutkaisilla teillä saa ajaa satasta Irlannissa
Kerryn kierroksella oli erilaisia nähtävyyksiä, kuten liberaattori Daniel O’Connellin koti. Jos aikaa olisi ollut, vaeltaminen näissä maisemissa, yöpyminen seuraavassa B&B:ssä ja taas eteenpäin, olisi varmasti hienoa. Meillä oli kuitenkin vain tämä yksi päivä, joten huristelimme pitkin pikku, pikku teitä ja pysähtelimme näköalapaikoille.

Poikkesimme Kerryn kierrokselta Valentian saarelle, koska metsästimme Euroopan läntisintä kolkkaa. Ihmisen kaipuu länteen täytyy olla verissä. Nimittäin jokainen Länsi-Euroopan maa on nimennyt oman maailman äärensä. Englannilla on Lands End, Ranskalla ja Espanjalla on kummallakin oma Cape Finisterre ja Portugalilla Cabo da Roca.
Lauttayhteys Valentian saarelle Irlannissa
Kerryn rannikko Länsi-Irlannissa
Euroopan läntisin ranta Valentian saarella Irlannissa
Andrus Euroopan läntisimmässä pisteessä Irlannissa
Niinpä otimme lautan Valentian saarelle ja lähdimme kiipeämään sen länsirannalla kohoavalle Bray Headin rantakalliolle. Nousimme polkua 140 metriä ylöspäin ja ympärillämme laidunsivat lehmät ja lampaat, jotka eivät olleet moksiskaan kallioilla puhaltavasta purevasta tuulesta.

Valentian rantakallioilta on aiemminkin katseet käännetty länteen, sillä vuonna 1866 vedettiin ensimmäinen sähkekaapeli Euroopasta Amerikkaan juuri Valentian saarelta. Olimme nyt kauempana lännessä kuin yksikään Manner-Euroopan läntisistä pisteistä ja seuraavana olisi Amerikka. Itse asiassa hieman nyt juksaamme, sillä 14 kilometriä pohjoisempana Dinglen niemellä sijaitsee koko Euroopan läntisin piste, joka on vielä 1,5 kilsaa kauempana lännessä. Meillä vain loppui aika, sillä se olisi tehnyt vajaan 200 kilsan lisämutkan, joten tämä meille riittäköön.

Palasimme takaisin Valentian saarelta etelärannalla sijaitsevaa siltaa pitkin ja jatkoimme Kerryn kierrostamme. Aurinko alkoi laskea maalaten maisemaa kultaiseksi kuin pensselillä vuorten ja meren välissä. Päätimme kierroksemme Killarneyn kaupunkiin, joka on Irlannin retkeilijöiden paratiisi. Siltä se vaikuttikin. Sen verran paljon siellä oli turisteja, joista muuten suurin osa oli amerikkalaisia. Me nautiskelimme seitsemän kalan lautasen oikein herkutellen. Sitten edessä oli paluumatka Dubliniin ja takaisin Suwenalle.

Arklow 10.6. - 11.6.

 • Posted on: 21 June 2015
 • By: Eve

Tuntui kuin kesämatka olisi alkanut uudestaan, kun kahden viikon jälkeen irrotimme köydet ja matka pääsi jälleen jatkumaan. Olimme nimittäin jääneet nalkkiin, kunnes uusi akku saapui Englannista. Dublin ja Dun Laoghaire jäivät taakse ja kovasti odottamamme Etelä-Irlanti häämöttää edessämme.

Matkalla etelärannikolle teimme vielä yhden pysähdyksen jakaaksemme legin sopiviksi päiväpurjehduksiksi. Dun Laoghaire – Arklow väli oli vain 43 merimailia, josta alkumatkan moottoripurjehdimme ja tuulen kasvaessa siirryimme vain hiljaisten kavereiden vetoapuun. Matka taittui leppoisasti.
Suwena purjehtimassa Wicklow vuorten ohi Irlannissa
Arklow kuuluu myös niihin satamiin, jossa monet pysähtyvät matkallaan etelään tai pohjoiseen. Arklow on 24 tunnin satama, niinpä vuorovedestä ei tarvitse huolehtia. Se on myös suojaisa satama, sillä sinne noustaan jokea ylös ja satama sijaitsee aallonmurtajan takana. Etsiessämme talvisäilytyspaikkaa, tätä satamaa myös suositeltiin meille. Arklow sijaitsee aivan Wicklow vuorten eteläpuolella.

Saavuimme satamaan iltasella juuri, kun paikalliset veneseuralaiset valmistautuivat keskiviikkopurjehduskisaan. Lähes 20 venettä suuntasi kokan vesille ja innokkaat purjeiden trimmauskäskyt kiirivät vetten yli. Naapuriveneemme X-posure huikkasi meille kutsun kisan jälkimaininkeihin heidän kerhotalolleen valmistautuessaan lähtöön.
Suwena Arklow satamassa
Arklow Irlannissa
Arklow Sailing Club vaikutti mahtavan vireältä seuralta. Mikä parasta, kisan jälkeen he kaikki kokoontuivat klubitalolleen odottamaan kisatuloksia. Oli mukava nähdä, että he viihtyivät yhdessä myös kisan jälkeen näin arki-iltana, eikä jokainen kiirehtinyt heti kotiin saavuttuaan omalla veneellä rantaan.

Tuloksia odotellessa purjehtijat nauttivat pizzan kera pintillisen olutta, jonka baarimikkovuorossa olevat seuralaiset tarjoilivat baarin takaa. Kun meidän seurassa on jokaisella kaksi yövartiovuoroa per kausi, niin täällä seuran tehtäviin kuuluvat baarivuorot. Taitaisivat maistua paremmin meidänkin seuralaisille :-)

Kun kilpailuvastaava alkoi julkistamaan kisatuloksia, hämmästyi Andrus, sillä hän oli ihan kaksoisolento meidän seuran Juhanin kanssa. Kun vielä kuulimme, että hänen nimensä oli Jerry, niin kyllä meitä nauratti. Itse Jerry kertoi myös omasta englantilaisesta kaksosestaan, joten olisiko jokaisella seuralla oma samannäköinen Juhaninsa ympärimaailmaa?

Ilta sujahti nopsaan X-posuren kippari Lorcenin ja hänen kisamiehistönsä kanssa. Saimme lukuisia hyviä vinkkejä satamista ja ravintoloista jne. Kuten olemme jo aiemminkin maininneet, että purjehduksen yksi parhaista puolista on viettää aikaa samanhenkisten ihmisten kanssa ja tutustua uusiin ihmisiin.
Arklow satama
Arklow satama
Aamulla irrottaessamme köydet Arklowin satamasta lähti mukaamme monta mukavaa hetkeä ja tarinaa.

Waterford 11.6. - 13.6.

 • Posted on: 26 June 2015
 • By: Eve

Seuraavaan 86 mailin matkaan mahtui monenlaista menoa. Sääennuste lupasi 15 solmun koillistuulta, jonka pitäisi nousta myöhään iltapäivästä enintään 20 solmuun. Tavoitteemme oli ehtiä ennen tuulen vahvistumista Irlannin kaakkoisnurkan ohi.

Virran kannalta olisi ollut parasta lähteä varhain aamuyöstä, mutta se ei meitä
innostanut. Ajattelimme, että meillä ei ole kiire, joten ei pieni vastavirta haittaa. Pohjoistuulen puhaltaessa matkasimme myötätuulessa. Vastavirtaa oli noin 1-2 solmua, ja matka taittui ihan mukavasti.

Kuusi mailia ennen Irlannin kaakkoisnurkkaa virta vahvistui yli kolmeen solmuun, joten ryömimme hitaasti kohti nurkkaa. Kun virta työntyi meitä vasten parhaimmillaan 3,9 solmun voimalla, niin samalla tuuli tietenkin vahvistui ennen aikojaan jopa 25 - 30 solmuun, saimme seuraksemme 3-metrisiä aaltoja. Vaikka tavarat olivat muka hyvin paikoillaan, oli ryske ja kolina melkoista, kun aallot viskoivat meitä sivulta toiselle ja tavarat kaapeissa vaihtoivat paikkaa. Meri suorastaan myllersi ympärillämme. Olimme juuri siellä, missä fiksut purjehtijat eivät ole - koveneva tuuli vastaan vahvaa virtaa.

Kun käännyimme nurkan ympäri, tyyntyi meri ja meno normalisoitui. Heti nurkan takana odotte vene ankkurissa parempia olosuhteita päästäkseen lähtemään pohjoiseen.

Pian myös ohitimme Kilmore Quay sataman, jota meille kovasti suositeltiin pysähdyspaikkana. Matkalla Dublinista Kinsaleen Kilmore Quay onkin juuri sopiva välipysähdyspaikka. Se näytti mereltä katsottuna pieneltä kylältä. Me olimme matkalla Waterfordiin, joten emme enää halunneet pätkästä matkaa.

Etelärannikolla sai Andrus olla tarkkana ruorissa, sillä kalastuspaattien ja erilaisten pyydysten määrä räjähti. Myös vapaa-ajan kalastajia oli liikkeellä pyydykset ulkona ja kansi täynnä isointa kalaansa odottavia miehiä.

Etelä-Irlannin jokien varrella sijaitsee monia suosittuja purjehduskohteita. Etelärannikko on avoin vallitseville lounaistuulille, niinpä joet tarjoavat mukavan suojaisia paikkoja ja ne näyttivät olevan jollapurjehtijoiden suosiossa.
Suir-joki Irlannissa
Nousimme 13 mailia kaunista Suir-jokea ylöspäin Waterfordin edustalle ja kiinnitimme Suwenan viikinkiaikaisen Reginaldin tornin varjoon. Satamaa ylläpitää kaupunki, niinpä satamamaksut maksetaan ja erillinen avain satamaporttiin saadaan kaupungintalolla. Rautaportista kyllä pääsee ulos, mutta piti hieman etsiskellä tietoa ennen kuin osuimme oikeaan osoitteeseen avainasioita hoitamaan. Tuntui koomiselta jonottaa vuoroa paikallisten kanssa, jotka hoitivat autonrekisteröintiä tai rakennuslupa-asioitaan.

Vietimme Waterfordissa vain yhden päivän. Kesä oli vihdoinkin saapunut, niinpä välimerellishenkisessä kaupungissa oli kiva istuskella katukahvilassa ja nauttia arskasta ja ihmisvilinästä.
Waterford, Irlanti
Turismin osalta piipahdimme kahdessa kaupungin merkittävässä paikassa. Ensiksi kiertelimme Reginaldin tornin sokkeloissa. Waterfordin ovat viikingit onnistuneet perustamaan kahdesti. Ensin vuonna 853 ja uudelleen he palasivat Suir-joelle vuonna 914, jolloin he perustivat Irlannin ensimmäisen kaupungin Waterfordin ja sitä suojaamaan he rakensivat puolustustornin. Reginaldin torni on yksi harvoista rakennuksista, joka kantaa edelleen viikinkien antamaa nimeä rakentajansa mukaan. Torni on nykyään museo ja siellä on esillä viikinkiajan työkaluja, aseita, soittimia, rahoja ja myös sen aikaisia seurapelejä.
Viikinkiaikainen Reginaldin torni Waterfordissa Irlannissa
Andrus ja viikinkivene Waterfordissa Irlannissa
Monelle Waterford tuo mieleen kristallin, jonka valmistus aloitettiin vuonna 1783. Se oli laajalti arvostettu vientituote erityisesti 1800-luvulla. Nykyään Waterfordin kristallia pääsee ihailemaan ihan lähituntumasta kristallinäyttelyssä. Yllättävää, että noin arvokkaita laseja pääsee hiplailemaan. Arvokkain, mikä meillä osui kohdalle, olivat 40 000€ maksavat Tuhkimon vaunut. Sieltä olisi kyllä löytynyt ihan kohtuullisen hintaisia upeita viinilasejakin. Lasi oli sen verran hienoa, että mahtaneeko ne kestää kelttimeren ylitystä keikkuessaan veneen kaapissa? Taitaa olla turvallisinta vain siirtyä pikaisesti nauttimaan auringon lämmöstä kahvilan terassille tusinakupista.
Eve ja Waterfordin kristallit Irlannissa
Waterfordin kristalliset Tuhkimon vaunut

Sivut